“Предприемачът като откривател” – тренинг програмата, която стимулира креативното и творческо мислене

discoveryПрез изминалите 2 години над 60 ученика преминаха през образователната и тренинг програма „Предприемачът като откривател”. Курсът успя да се утвърди като една от основните неформални образователни програми на територията на град Пловдив, оценявана високо от самите ученици. 

В подготовка на нови учебни групи през 2017г. си припомняме отзивите на част от учениците за обучителната програма.

“Тук след грешката ми не последва двойка, а ценен урок, което ме стимулира да продължа да идвам. Именно чрез грешките си се учим.”

Докато провалът в училище се изразява с оценка „Слаб” (2), то в предприемачеството
провала е важна стъпка да продължиш напред и да скочиш още по- високо. В курса
„Предприемачът като откривател” ние разясняваме концепциите за риск и несигурност, а провала
като техника за придобиване на нови знания. Показателни са резултатите от проведената след
привършване на курса анкета, според която всички анкетирани ученици възприемат риска и провала в бизнеса за нормално явление.

12193760_995180903887729_6729874346197579041_n“Много добри обяснения на базата на примери и игри, което отличава тези лекции от другите със същата тематика”

Ние вярваме, че модерното образование трябва да се основава на подходи, при които ученика е в основата на придобиване на нови знания, а не учителя. Ето затова, в курса „Предприемачът като откривател” наблягаме на използването на методи, които позволяват на учениците сами да достигат до изводи и откриват важното за тях знание.  Този подход към придобиване на нови знания се потвърждава като удачен и предпочитан и от самите ученици.

“Тук се учи полезна информация, различна от тази в училище. Стимулира се креативното и различно мислене.”

„Предприемачът като откривател” разглежда предприемачеството като съвкупност от ценности, като мотивация, страст и креативно мислене. Предприемачът е този, който скача в несигурна бездна с идеята да промени света. Той разчита на собствените си възможности, за да създаде продукт или услуга, за които другите имат нужда. Именно този подход към света и бизнеса може да създаде най-много възможности за успех в живота.

12342740_1012148908857595_833374214824652290_n“Изключително интересен. Отваря очите ти за истинската, приключенска част от бизнеса и икономиката. С удоволствие бих участвал във второ ниво на курса.”

По-голямата част от вградените в учебните програми бизнес курсове са насочени към въвеждане в
първите стъпки за създаване на бизнес и развитие на управленски умения. Значително по-малко курсове са насочени към развитието на иновациите, творчеството и предприемаческа култура. Нещо, което курса „Предприемачът като откривател” се опитва да промени.

В края на м. Януари 2017г. ще бъде сформирана нова учебна група от 25 ученика от Пловдив и региона. Планираме обучението да остане безплатно, като за целта ще приемем до 25 стипендии от частни лица и фирми, както и микрофинансирания, за формиране на нова група в гр. Пловдив в началото на 2017г. Една стипендия възлиза в размер на 185лв.

Ако искате да ни подкрепите или получите повече информация, моля пишете на miteva@bauersax.org или се обадете на тел. 0885 939 713.

[:en]Кuzman Iliev will present "Man, economy and state" in Library of Economics[:bg]Кузман Илиев ще представи „Човек, икономика и държава” в Икономическа библиотека[:] [:en]Library of Economics[:bg]Икономическа библиотека[:]