Над 360 ученици се включиха в Тех Фест 2022

При огромен интерес от страна на ученици, учители и родители, премина Тех Фест 2022 в Пловдив. Над 300 ученици от основни училища взеха участие в дейностите, които им бяха подготвили от АББ България, Биомашиностроене АД, БТЛ Индъстрийз, Либхер – Хаусгерете Марица, Ханон Системс Пловдив, Шнайдер Електрик, както и Професионална гимназия по електротехника и електроника и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Събитието, което се проведе на 21 Октомври в Дом на Науката и Техниката, по забавен и увлекателен начин показа на малките ученици бъдещето на технологиите и инженерните професии, както и значнието на уменията и компетенциите, които дава професионалното образование. По време на събитието учениците взеха участие в работилници и занимания с възможност за сглобяване и изработване на различни модели на машини и апарати, както и се включиха в приложни демонстрации и експерименти. Събитието се организира от Фондация Бауерзакс, в рамките на програма “Технологии” на Образователно-индустриален борд Пловдив. Програмата е с основен фокус провеждане на ранна кариерна ориентация и мотивация и запознаване с техническите професии и е насочена към ученици от основни училища.   Програмата продължава и през Ноември и Декември със следните дейности:
  • Посещения в производствени предприятия
Посещенията се провеждат в едни от най-модерните и безопасни предприятия в региона на Пловдив и протичат в рамките на 45 – 90 минути. Учениците имат възможността да се запознаят с процеса на производство и необходимите професионални умения. Учениците са в групи по 15, с придружаващи ги педагогически персонал от училището.
  • Работилници “Технологии”
Работилниците се провеждат на територията на основни училища и включват приложни демонстрации от природните науки. По време на работилниците учениците имат възможност да участват активно в експерименти и демонстрации на основни принципи от природните науки. Участие в работилниците взимат технологични компании, част от партньорската мрежа на програмата, както и професионални гимназии от гр. Пловдив.
  • Тех Фест 2023
Следващото издание на Тех Фест е предвидено за пролетта на 2023 година с разширен брой участници и локации. Тех Фест 2023 е планиран като фестивал в градска среда за деца и родители с разнообразни дейности като работилници, игри и състезания, експозиционна част на компании и талантливи ученици от професионални гимназии. За повече информация относно предстоящите дейности и включване на училища и производствени предприятия в програмата можете да се свържете с нашия образователен координатор: Мирияна Митева, 0885 939 713, miteva@ei-board.org